Honduras is een land in Midden-Amerika. Het heeft ongeveer 9,6 miljoen inwoners en het is bijna drie keer zo groot als Nederland. Het land heeft van alles wat: bergen, regenwouden, spectaculaire watervallen, tropische stranden en paradijselijke eilanden voor de kust. En je kunt er mooie opgravingen van oude Maya-steden vinden. 

Maar Honduras is ook een van de armste landen van Amerika, waar de paar rijken schatrijk zijn en de vele armen héél erg arm. De armen leven vooral op het platteland en behoren vaak tot een van de oorspronkelijke bevolkingsgroepen, zoals de Lenca. 

Bovendien is Honduras een van de gewelddadigste landen ter wereld. Er vinden veel moorden plaats, onder andere door drugshandel en geweld tussen gangs. Veel jongeren gaan uit angst voor bendeleden niet naar school of slaan op de vlucht. Ook mensen die voor hun mening uitkomen, zoals journalisten en activisten die voor hun rechten opkomen, zijn er hun leven niet zeker. 

Veel mensen ontvluchten het land 

Jaarlijks vluchten duizenden mensen weg uit Honduras, omdat er zoveel criminaliteit en geweld is en omdat de daders daarvan vrijwel nooit worden gestraft. En vanwege de armoede. De mensen die vluchten willen een bestaan opbouwen in Mexico of de Verenigde Staten. Mensen hebben het recht om te vluchten, maar de autoriteiten van Honduras houden vluchtelingen tegen bij de grens. Ze gebruiken daarbij soms zelfs traangas en ander geweld. 

Een paar feitjes: tussen 2010 en 2017 werden in Honduras meer dan 120 mensen vermoord die protesteerden tegen bedrijven die hun land inpikten en het milieu vervuilden. Mensen uit de rijke en machtige elite van Honduras, onder wie politici, zitten achter veel van de moordaanslagen. Zij worden vaak niet gestraft. Voor de moord op Berta Cáceres zijn inmiddels wel zeven mannen veroordeeld, onder wie mensen van het bedrijf dat de dam bouwde en mensen met banden met het leger. 

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.