Als je situationeel leiderschap wilt toepassen, is het belangrijk om eerst te weten wat jouw natuurlijke stijl is. Neig je van nature naar S1 of ben je meer een S4-type?

Via deze link kun je jouw leiderschapsstijl testen.

Ben je klaar met deze test? Dan weet je wat jouw meest dominante stijl is. Nu weet je ook welke stijlen je nog wat meer kunt ontwikkelen, om alle stijlen op situationele basis toe te passen. Hier heb je niet perse een aparte training voor nodig. Begin met in kaart te brengen op welke niveaus (M) elk van je medewerkers verkeert. En bekijk vervolgens welke aansturingsstijl (S) daar bij hoort. (Bewustzijn is het halve werk.) Bedenk wel dat medewerkers zich vervolgens meestal verder ontwikkelen, en jij jouw stijl daar dus steeds op moet aanpassen.

Voor leiders die van nature sterk neigen naar S1 (meer taakgericht en medewerkers stap voor stap begeleiden), kan het nog een hele uitdaging zijn om te switchen naar S4 en de aansturing van taakvolwassen medewerkers grotendeels los te laten. Bedenk dan dat een verkeerd type aansturing voor enorm veel frustratie kan zorgen bij de medewerker.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.